Pestis Imperium ongediertebestrijding

IPM-K: duurzaam knaagdierbeheer

×
Ga terug naar het overzicht

IPM-K is een term die in de plaagdierwereld steeds vaker te horen is. Het is de afkorting van het certificaat van Integrated Pest Management waarbij de K voor ‘knaagdieren’ staat. IPM zet in op het op een duurzame manier van het beheren van plaagdieren, in dit geval knaagdieren.

Vorig jaar was nog een overgangsjaar, maar sinds januari 2023 heeft gewijzigde wetgeving ervoor gezorgd dat een plaagdierbeheerser een certificaat IPM-K in bezit moet hebben. Makkelijk gezegd houdt IPM in dat voorkomen beter is dan genezen. Bij het voorkomen worden maatregelen genomen op bouwkundig, organisatorisch en hygiënisch gebied. Wanneer er ondanks de maatregelen tóch bestreden moet worden, wordt gekozen voor een aanpak met de minste gevolgen voor de omgeving waar middelen worden ingezet. Natuurlijk moet het plaagdier nog steeds zo goed mogelijk bestreden worden. Het is te zien als een trap, waarbij elke trede waarmee je hoger gaat, ook een drastischer aanpak inhoudt.

Chemisch als laatste middel

Bij Integrated Pest Management worden eerst alle beschikbare preventieve en niet-chemische maatregelen ingezet. Pas als allerlaatste stap kan je chemische middelen (biociden) inzetten. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen deze integrale aanpak uitvoeren. Zij worden hiervoor jaarlijks geauditeerd.

Vaak zijn chemische middelen tegen ratten en muizen niet nodig. Sinds dit jaar is de wetgeving voor het gebruik van rodenticiden (gif voor ratten en muizen) uitgebreid naar binnen- en buitenomgevingen.

Pestis imperium is vanzelfsprekend in het bezit van dit certificaat. Voorkomen is ook bij ons altijd beter dan genezen, dus het liefst weren wij de plaagdieren. Mochten die dieren toch binnen komen en moeten we ze bestrijden, dan is dat vaak op te lossen zonder gif.

IPM stappenplan

Aan de hand van een introductiegesprek bespreken wij samen met de opdrachtgever de samenwerking, het doel en de drempelwaarde. In ons digitale systeem wordt een dossier aangelegd, dat ook voor de klant in te zien is. Bij de plaagdierrisico-inventarisatie brengen we alle risico’s op bouwkundig, hygiënisch en organisatorisch gebied in kaart en vervolgens wordt de strategie vastgesteld.

Alle benodigde acties worden uitgewerkt in een plan van aanpak, waarna uitvoering volgt. Afsluitend is er een evaluatie om te zien of de juiste strategie nog van toepassing is en hoe het staat met de acties.

Deze aanpak zorgt voor een zo goed mogelijk aanpak tegen plaagdieren met zo min mogelijk kans op schadelijke gevolgen voor de omgeving of overige economische gevolgen. Het echte bestrijden is daardoor beheren geworden, waarbij respect voor dier en omgeving wordt gewaarborgd.

Meer weten?

Heb je vragen over dit stuk? Of wil je meer weten over de wondere wereld van plaagdieren? Neem gerust contact met ons op!

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten

Klantervaringen

Review

Pestis imperium heeft zeer deskundig advies gegeven en vervolgens alles in overleg uitgevoerd. Er wordt meegedacht en goed gecommuniceerd.

– R. Jansen – Ondernemer

Review

Onze opdrachtgevers ervaren de inspectierondes als prettig, werknemers zijn benaderbaar, prettig in de omgang en accuraat met afspraken.

– DuurzaamNL – Projectleider

Review

Super snel geholpen door Pestis imperium, ben zo blij dat hij meteen kon komen toen ik belde. Vakwerk afgeleverd. Nam de tijd en alles goed uitgelegd. Top service.

– Angelique Matser – Particulier

Review

Keurig vakkundig bedrijf wat zijn afspraken netjes nakomt, de volgende keer ga ik zeker weer gebruik maken van dit bedrijf. Ik ben snel en netjes geholpen.

– B&B Veluwezoom Bosranda

Spoedgeval? Neem contact met ons.

085 – 066 70 71