Het is bevallingstijd in de wereld van de steenmarter. In maart/april worden de jongen (ca. 2-3 stuks) geboren! Regelmatig delen wij op LinkedIn filmpjes van o.a. steenmarters. Kijk hier ook eens voor het gedrag van de steenmarter.
Jongen van de steenmarter
De jongen blijven enkele maanden bij hun moeder waarna ze hun eigen plekje in de wereld moeten gaan vinden. Afhankelijk van jongen/meisje en ook hun geslachtsrijpheid, mogen ze nog een tijdje in het territorium van pa of ma verblijven. Uiteindelijk worden ze ook daar uit verjaagd of vindt er een verschuiving plaats in het territorium waardoor iedere steenmarter zijn eigen territorium heeft.
Weetjes over steenmarters
- Steenmarters hebben een eigen familiegroep in de dierenwereld: de ‘marterachtigen’ (en zijn dus geen knaagdieren).
- Steenmarters zijn territoriale dieren. Tenminste, de vrouwtjes tegen de vrouwtjes en de mannetjes tegen de mannetjes. Zij dulden geen zelfde sekse in hun territorium. Wel het andere geslacht i.v.m. voortplanting.
- Steenmarters kunnen wel 10-15 jaar oud worden. Soms zelfs 18 jaar!
- Het zijn roofdieren en eten dus voornamelijk andere dieren. Richting de herfst eten ze wel vaker plantaardig voedsel.
- Steenmarters zijn heel nieuwsgierig en wilskrachtig (en sterk!). Hebben ze iets in hun hoofd, dan zullen ze ook van alles proberen om het voor elkaar te krijgen.
Steenmarteroverlast
Overlast door een steenmarter kan in verschillende manieren tot uiting komen.
- Steenmarters knagen kabels door uit nieuwsgierigheid of verveling. Dit doen ze niet omdat ze net als knaagdieren moet knagen. Of omdat er visolie in de kabels zitten.
- Ze maken isolatie kapot in gebouwen. Dat is lekker zacht om in te slapen, of ze hebben de ruimte nodig om daar te komen waar ze heen willen.
- Ze hebben ’toiletjes’ waar ze steeds weer hun behoefte doen. Dit gaat op den duur stinken. Ook zijn we al meerdere klanten tegengekomen die een urinedouche (!) over zich heen kregen omdat het gipsplafond de urine niet meer tegen kon houden.
- Ze nemen kadavers mee naar binnen, zeker wanneer ze een nest hebben om de jongen te voeden. Deze kadavers worden niet schoon opgegeten waardoor stankoverlast ook hiervandaan kan komen.
- Ze maken herrie. Vaak ’s avonds bij het verlaten van de schuilplek en ’s ochtends bij het binnentreden hiervan. Overdag slapen ze vaak en hoor je ze niet. Maar nu met de jongen in aantocht, zullen jongen ook overdag gaan spelen als ze oud genoeg zijn.
Overlast aanpakken
De steenmarter is beschermd, dus je mag ze niet storen, vangen of doden. Wél mogen ze geweerd worden.
Doe het weren niet zelf; je loopt het risico dat wering niet werkt, dat de steenmarter zich verwond of dat je nog meer schade aan het gebouw krijgt. Allemaal zaken die je niet wilt.
Wering stapsgewijs aanleggen
Wering aanleggen doen we volgens een vast stappenplan:
- Inspectie ter plaatse: We gaan kijken waar de steenmarter naar binnen gaat en wat er dichtgemaakt moet worden;
- Offerte wordt opgemaakt;
- Na akkoord worden er wildcamera’s geplaatst om te kijken wat de bewegingen zijn van de steenmarter en wanneer hij elders in zijn territorium zit;
- Er wordt een spray aangebracht die de steenmarter niet lekker vindt ruiken. Deze spray werkt ca. 3 weken waardoor we meer tijd krijgen om de wering aan te leggen zonder per ongeluk de steenmarter op te sluiten.
- De wering wordt aangelegd.
Het is door iedere verschillende situatie niet mogelijk om te bepalen hoe lang de doorlooptijd is van het moment van de eerste inspectie tot het aanleggen van de wering. Wanneer een steenmarter vaak in hetzelfde gebouw zit, duurt het traject langer dan wanneer hij veelvuldig in andere schuilplekken zit.
Ook is het afhankelijk of we in de nestelperiode zitten. In die periode moeten we afwachten totdat de jongen uit het nest zijn en moeders ook weer aan de wandel is gegaan.
Heeft u vragen over steenmarters? Neem gerust contact met ons op.