Terug naar het overzicht

Wesp of niet

Het wespenseizoen is weer begonnen. Daardoor stijgen ook de werkzaamheden als plaagdierbeheerser in het verwijderen van nesten. Soms zien mensen geelzwarte insecten vliegen en worden die direct wespen genoemd. In wekelijkheid is het een ongevaarlijk ander insect. En als je wespen wil bestrijden, moet er wel een nest zijn in de buurt om te kunnen bestrijden.

β€˜De’ wesp bestaat niet. Zelfs de vervelende bekende doorsnee wespen bestaan uit twee soorten, de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (V. germanica). Deze twee soorten worden in de volksmond ook wel limonadewespen genoemd, omdat ze op zoete stoffen zoals limonade en andere frisdrank afkomen. In hun zoektocht naar zoet komen ze vaak in aanraking met ons mensen. Ze lijken in uiterlijk veel op elkaar, maar hun nesten zijn verschillend. Gewone wespen hebben gelige tot roodbruin gekleurde nesten, terwijl de nesten van Duitse wespen grijs met donkergele strepen zijn, gemaakt van droog hout.

Wespennest bestrijden

Gewone en Duitse wespen leven in nesten waarin duizenden individuen kunnen leven. Het is zeker niet nodig om een wespennest altijd te bestrijden en verwijderen. Wespen zijn zeer nuttig omdat ze ook jagen op muggen, vliegen en andere hinderlijke insecten. Maar als een nest op een plaats zit waar de wespen zelf veel hinder veroorzaken, dan is verwijdering wel nodig aangezien de steken van wespen pijnlijk zijn en soms ook gevaarlijk. Zeker voor kinderen, ouderen of mensen met een zwakkere gezondheid.

Wespennesten moeten op een veilige manier bestreden worden door een gecertificeerd bedrijf. Als het nest beschadigd wordt, zal een zwerm wespen zeker tot de aanval overgaan. Een plaagdierbeheerser spuit een giftig poeder door de opening van het wespennest die alle wespen erin doodt. Het nest blijft hangen zodat wespen die toevallig buiten het nest zijn en later terugkomen, dan ook sterven. Het nest hoeft ook na behandeling niet verwijderd worden. In een volgend jaar wordt het niet gebruikt. Een wespenkoningin bouwt ieder jaar een nieuw nest.

Reuzenwesp

Een andere algemene wesp die regelmatig gezien wordt, is de Europese hoornaar (Vespa crabro). De hoornaar is een stuk groter dan andere wespen en wordt daarom weleens reuzenwesp genoemd. Het dier wordt gevreesd, terwijl het veel minder agressief is dan de limonadewespen. Behalve geel en zwart hebben ze ook oranje tot rode kleuren. Het zijn echte jagers op andere insecten en komen dus niet op zoete stoffen af waardoor wij mensen er minder last van hebben.

De laatste jaren is het oostelijke broertje van de hoornaar helaas ook meer in het nieuws. De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een exoot die zich in Nederland langzaam meer en meer vestigt. Deze soort is meer zwart van kleur en herkenbaar aan zijn zwarte borststuk. De Aziatische hoornaar is agressiever dan de Europese hoornaar. Daarnaast is hij schadelijk omdat hij vooral honingbijen als prooi heeft. Aziatische hoornaars worden dus actief bestreden, ook vanuit de overheid.

Franse veldwesp

Een andere wesp die regelmatig gezien wordt, is de Franse veldwesp (Polistes dominula). Deze soort is herkenbaar aan hun veel slankere achterlijf. Franse veldwespen maken open nesten die veel kleiner zijn de eerder genoemde wespen en dus bestaat een nest ook uit minder individuen. Van deze soort kunnen de nesten ook vlakbij elkaar worden gebouwd, omdat ze niet territoriaal zijn. Als ze vliegen zijn ze ook duidelijk herkenbaar, door hun hangende pootjes waardoor ze veel langer lijken. Ook deze soort heeft geen interesse in zoetigheid.

Ongevaarlijke look-a-likes

Heel veel insecten lijken op wespen. Ze doen zo alsof ze gevaarlijk zijn. Dit wordt mimicry genoemd. Zo is ook een graafwesp (Crabro sp) zwart en geel en weliswaar een wesp maar kan deze niet steken. Bekende look-a-likes van wespen zijn verder ook de geelzwarte zweefvliegen (Chrysotoxum sp) die wel fopwespen genoemd worden. En er bestaat zelfs de hoornaarvlinder (Sesia apiformis) die op een Europese hoornaar lijkt.

Een advies voor mensen die last hebben van vliegende geelzwarte insecten en een bestrijder willen inschakelen, is dus altijd om te controleren of het daadwerkelijk om wespen gaat. Daarnaast moet men er zeker van zijn dat het nest op hun eigen terrein bevindt en zo ja waar, om te kunnen bestrijden. Maar zorgen de wespen en hun nest niet tot enige overlast, laat ze dan lekker zitten. Ze zijn eerder nuttig dan gevaarlijk.

Terug naar het overzicht
Specialist in ongediertebestrijding

Meer weten?

Pestis Imperium is specialist in ongediertebestrijding. Wij zorgen voor oplossingen die ook op lange termijn gegarandeerd succesvol zijn. Pestis Imperium werkt voor onder andere gemeentes, de foodsector, transport & logistiek, MKB, woningcorporaties en instellingen.

Neem contact op