#4 Is jouw werk leuk?
Vaak ontvangen we de vraag of ons werk wel leuk is. Omdat dit een terugkerende vraag is, zijn we gestart met een serie aan blogs om over ons werk te vertellen. De leuke kanten van het werk maar ook de mindere kanten van het werk; want óók die hebben we. Vandaag het verhaal over een horecagelegenheid met muizenoverlast.
Muizenoverlast
Een petit restaurant neemt contact met ons op. Ze hebben last van muizen. De muizen worden gevonden in de frituurpan, de mayonaise en andere plekken in het restaurant. Ze hadden een andere ongediertebestrijder maar die hebben ze opgezegd omdat ze er niet tevreden over waren. Waarom ze niet tevreden waren, dat wilden ze niet zeggen. We maken een dossier aan en plannen een afspraak in om een plaagdierrisico-inventarisatie uit te voeren.
Plaagdierrisico-inventarisatie
Zoals de nieuwe regelgeving vanaf 1 januari 2023 voorschrijft, gaan we op locatie een inventarisatie maken van verschillende punten:
- Hoe ziet de omgeving eruit? Is dit landelijk, stedelijk, agrarisch, industrieel? In dit geval zit het restaurant in een winkelcentrum.
- Zijn er externe factoren die meespelen in de overlast? In dit geval is het restaurant een onderdeel van het winkelcentrum en kunnen dieren makkelijk van de ene unit naar de andere unit lopen.
- Van welke dieren vinden we sporen? Het blijkt om muizen te gaan.
- Zijn er bouwkundige aanpassingen nodig? Hierbij kijken we of er openingen aanwezig zijn waardoor muizen de ruimte binnentreden. We vinden wat openingen boven het plafond, in de meterkast en de achterdeur waardoor muizen het restaurant binnentreden. Ook zijn er geïsoleerde buizen boven het plafond aanwezig waar de muizen in nestelen.
- Zijn er hygiënische en/of organisatorische aanpassingen nodig? Er is geen vast schoonmaakschema aanwezig, ook kunnen zaken beter schoongemaakt of in afgesloten bakken geplaatst worden.
Hierna gaan we een plan van aanpak maken.
Plan van Aanpak
Nadat we een beeld hebben gekregen wat er aan de hand is en welke oorzaken dit heeft, stellen we een strategie vast en maken een plan van aanpak. In dit geval lopen de muizen voornamelijk boven het plafond en komen ze via leidingwerk naar beneden. Aangezien de geïsoleerde buizen boven het plafond geen functie meer hebben, wordt besloten om deze weg te halen. Hiermee verwijderen we immers schuilplaats. Openingen boven het plafond en in de meterkast worden dichtgemaakt en een nieuwe deur wordt besteld.
Alle voedsel wordt in afgesloten bakken bewaard (ook mosterd- en ketchupzakjes) en een schoonmaakrooster wordt opgesteld. Een dieptereiniging wordt aangevraagd.
Bestrijden
Tegelijkertijd beginnen wij met bestrijden. Bestrijden doen we zowel niet-chemisch met klemmen als chemisch met gif. De eerste week vangen we al 8 muizen weg. De tweede week 4, de derde week 6 en langzaamaan wordt het minder. Na enkele weken verwijderen we het gif. Hier wordt niet van gegeten en de muizen lopen alleen in de klemmen.
Complimenten
Vanochtend hadden we het 6e bezoek aan deze klant. Al een week is er geen enkele muis meer gezien. Ook wij zien geen nieuwe activiteit meer. We blijven nog even monitoren totdat we de controlefrequentie vergroten. De klant gaf vanochtend complimenten: ‘Wat de vorige bestrijder niet voor elkaar kreeg, doen zij in een paar weken tijd!’ Een prachtig compliment wat er bij ons voor zorgt dat ons werk leuk is. Want wie wil er nou niet in een gezond restaurant lekker eten?
Heeft u ook vragen over muizenbestrijding? Neem gerust contact met ons op.